Belföld

Már küszöbön a digitális állampolgárság, szombattól letölthető az applikáció

Nagy MartinNagy Martin

2024. május 17. 17:42

Hamarosan új időszámítás kezdődik az ügyintézésében. Szombattól letölthető a Digitális Állampolgárság Program telefonos applikációja, május 21-től pedig már regisztrálni is lehet rá. Az első funkciók ősszel élesednek, a jövőben pedig a legtöbb ügyintézést ezen keresztül lehet majd elindítani, nem kell magunknál hordanunk okmányainkat sem. A nagyszabású digitalizációval kapcsolatban azonban adatvédelmi aggályok is felmerültek, és azt sem tudni még, hogy mennyire lesz megbízható a szolgáltatás. Összeszedtük, mit érdemes tudni a programról.

Gyökeres változás jön ősztől a magyarok ügyintézésében: a kormány tervei szerint szeptemberben elstartol a Digitális Állampolgárság Program (DÁP). A rendszer lényege, hogy két éven belül minden, az állammal és a közszolgáltatókkal kapcsolatos ügyünket az okostelefonunkon is lehet majd intézni. Az első kézzel fogható lépésre azonban nem kell 2026-ig várni:

május 18-tól, azaz szombattól már letölthető a DÁP mobilapplikációja, május 21-től pedig már regisztrálhatunk is a programra.

Ez mind szép és jó, de felmerül a kérdés: mégis mi a fene az a digitális állampolgárság, és hogyan érinti ez az embereket a mindennapokban? Mire lehet majd használni, és milyen kockázatokat rejt magában? Összeszedtünk mindent, amit érdemes tudni a digitális állampolgárságról, és amire nem árt odafigyelni.

Mire jó digitális állampolgárnak lenni?

A digitális állampolgárság bevezetését 2022 végén lengette be a kormány, tavaly pedig elfogadták és törvénybe iktatták. Az ígéretek szerint 2026-ra az állampolgárok néhány kivételtől eltekintve minden olyan jogosultsággal és ügyintézési lehetőséggel rendelkeznek majd a nap 24 órájában a digitális térben, mint a fizikai valójukban. Egyebek mellett ezekre lesz lehetőség:

  • eSzemélyazonosítás: az elektronikus tárcában elérhető lesz az összes okmány digitális változata, amelyek biztosítják a digitális azonosítást.
  • ePosta: az állampolgárokkal való kapcsolattartást egy digitális postaláda teszi lehetővé rendezett és áttekinthető módon.
  • eDokumentumkezelés: az elektronikus dokumentumtárban az ügyintézések, levelezések valamennyi dokumentuma elektronikus formában tárolható.
  • eAláírás: az elektronikus aláírás szolgáltatással az EU teljes területén elfogadott módon, hitelesen írhatók alá szerződések és más hivatalos dokumentumok.
  • eFizetés: az elektronikus fizetéssel teljesen integrálttá válik az állampolgári szolgáltatás, amellyel nem csak az állammal folytatott fizetési tranzakciókat lehet indítani.

Mindezt egy helyen, egy okostelefonos alkalmazás segítségével lehet majd intézni, amely az összes okmányunkat tárolja. Ha a jövőben igazoltatna egy rendőr, elég lesz csak előkapnunk a telefonunkat, vagy például akkor is, amikor az életkorunkat kell megadni valahol. Ide érkeznek majd hivatalos levelek, amikre válaszolni is lehet majd. 

Később pedig közműszámlák befizetésére és banki ügyintézésre, akár hitelszerződések vagy biztosítások megkötésére is alkalmas lesz a program.

A felhasználóknak értesítést küld majd az alkalmazás, ha lejár például a személyi igazolványuk vagy az autójuk műszaki vizsgája, esetleg ha közeleg egy ügyintézés határideje. A lakcímváltozást is elég lesz egyszer bejelenteni, minden hivatal értesül róla. A végső cél pedig az, hogy minden közigazgatási ügyintézés az applikációba költözzön. Azt tervezik, hogy később például a költözéssel, házassággal és vállalkozásindítással kapcsolatos ügyeket is el lehessen intézni az alkalmazásban.

Elstartol az app és a regisztráció is

A kormány egy hete közölte, hogy már elérhető az a weboldal, amely bemutatja programot és annak ütemezését, valamint a készülő mobilalkalmazást. A dap.gov.hu tájékoztatása szerint az első funkciók szeptemberben élesednek, de a tesztüzem már idén nyáron elindul: szombattól letölthető a DÁP applikáció az Apple App Store-jából és a Google Playből, május 21-től pedig már regisztrálni is lehet a programra. 

Ha szeretne belekóstolni a digitális állampolgárságba, a következő lépéseket kell megtennie:

  • letölteni a DÁP applikációt, engedélyezni a biometrikus azonosítást, a telefon kamerájának használatát és az értesítések küldését;
  • ellátogatni bármelyik kormányablakba azzal a telefonnal, amelyre telepítve van az app. Az ügyintézők ellenőrzik a személyazonosságunkat, majd rátesznek a várólistára. Fontos magunkkal vinni személyit, jogosítványt vagy útlevelet, valamint ügyelni arra is, hogy legyen mobilnetünk. Azt ígérik, hamarosan online regisztrációra is lehetőség lesz;
  • végezetül pedig nincs más dolgunk, mint figyelni az értesítéseket, mert üzenet fog érkezni, amint aktiválható a digitális állampolgárság.
Már küszöbön a digitális állampolgárság, szombattól letölthető az applikáció
Kép: dap.gov.hu

Arra is felhívják a figyelmet, hogy ha valaki szeptemberig letörli az alkalmazást, akkor újra kell regisztrálnia, amit csak a kormányablakokban tud megtenni. Azonban ahogy arról korábban is szó volt, a megjelenéskor még messze nem minden funkció lesz elérhető. Csak jövő év végén érkezik például a gépjármű adás-vétel és a fizikai okmányok kiváltása, az ePostára és az eFizetésre pedig egészen 2026-ig várni kell. 2024. szeptemberétől csupán a következőket próbálhatják ki azok, akik csatlakoznak a programhoz:

  • személyazonosság igazolása QR-kóddal (rendőri igazoltatáskor);
  • az összes okmány, személyes- és gépjárműadat megtekintése egy helyen, azok elküldésének lehetősége a munkahelynek vagy más adatkérőknek;
  • QR-kódos bejelentkezés a DÁP appal az azonosítást kérő állami weboldalakra és alkalmazásokba;
  • digitális aláírás;
  • erkölcsi bizonyítvány igénylése, amit az ígéret szerint akár egy napon belül kézhez kapunk;
  • időpontfoglalás a kormányablakokba, akár egyszerre több személynek is.

Megbízhatatlan állami rendszerek

A teljes program Rogán Antal felügyelete alatt zajlik, és bár a részvétel önkéntes lesz, a rendszerrel kapcsolatban a kezdetektől számos kritika és aggály fogalmazódott meg. A Szabad Európa nemrég hosszú cikkben foglalta össze, hogy a DÁP nemcsak sokmilliárdos üzleti lehetőségét rejti magában, de komoly adatvédelmi visszaélésékre is alkalmas lehet – ha egyáltalán megvalósul.

Mint arra a lap is felhívja a figyelmet, az államigazgatás ennél jóval egyszerűbb rendszerek működtetésénél is rendre kudarcot vall. A DÁP-ot ugyanis az állami IdomSoft fejleszti, amely cég programjai nem éppen a megbízhatóságukról híresek. A szinte mindenki által használt ügyfélkapu például gyakran leáll, amikor megrohamozzák az emberek az adóbevallások határideje miatt. Januárban pedig a Híradó is beszámolt arról, hogy órákon át nem működött az új állami napelemes pályázat előregisztrációja, mert az ügyfélkapu nem bírta a terhelést.


Azt pedig szintén nemrég írtuk meg, hogy a határállomásokon az informatikai rendszer is kéthetente összeomlik és lelassul az átlépés, miközben csaknem 1 milliárd forintot költöttek rá. Tavaly márciusban pedig arról adtunk hírt, hogy informatikai átállás volt a kormányirodák ügyviteli rendszerében, ami után napokig lényegében nem működött a gépkocsiátírás és forgalomba helyezés. Emellett talán az sem lenne meglepő, ha kampánycélokra használná a rendszert a Fidesz-kormány annak fényében, hogy korábban a koronavírus elleni oltásra jelentkezésnél megadott e-mail-címekre propagandaanyagokat küldtek.

Adatvédelmi aggályok

A Szabad Európának nyilatkozó informatikai szakértő szerint azt sem lehet tudni, hogy mennyire lesznek biztonságban az adataink a kiberbűnözőktől. Azt írják, ha működni fog a digitális állampolgárság, akkor egy igen pontos személyiségprofil jön majd létre mindenkiről, és ennek komoly piaci értéke lesz. A keletkező adatvagyon pedig anonimizálva értékesíthető, jóformán ebből él a Google vagy a Facebook is.

A DÁP oldalán egyébként egy külön részt – „Nem akarom, hogy még több adatomat tudja az állam” – szentel ennek a gyakran ismételt kérdéseknél. Ebben azt állítják, hogy a mobilalkalmazás csak olyan adatokat tartalmaz, amelyek eddig is szerepeltek az állami nyilvántartásokban. „Nem kérünk tőled új adatokat, csak egy helyre gyűjtjük a meglévőket, hogy ezentúl könnyebben intézhesd az ügyeidet” – nyugtatják az érdeklődő olvasókat.  

Hozzáteszik, a biztonságot az Európai Unió általános adatvédelmi rendelete (GDPR) is garantálja, a felhasználók adatait csak a beleegyezésükkel adják át harmadik félnek. Megjegyzik azt is, ha valaki ellopja a felhasználó telefonját, akkor a bankkártyához hasonlóan távolról is letilthatja a mobilalkalmazást, de az adatokat biometrikus azonosítás – ujjlenyomatos vagy arcfelismeréses belépés – is védi, így addig sem férhetnek hozzá illetéktelenek.

Nyitókép: dap.gov.hu

#Belföld#digitális#ügyintézés#applikáció#letöltés#regisztráció#adatvédelem#állampolgárság#app store#google play

Címlapról ajánljuk